Uudised

Külmade suupistete valmistamise täienduskoolitus pakkus õppijatele silmaringi avardavaid maitseelamusi 07. juuni gartoselin

Järvamaa Kutsehariduskeskuse täienduskoolituses lõppes 20-tunnine külmade suupistete valmistamise praktiline koolitus, mis pakkus kasulikke teadmisi nii hobikokkajatele kui ka valdkonnas töötavatele kokkadele ja toitlustajatele.


Kolmel koolituspäeval valmistati väga palju erinevaid soolaseid ja magusaid suupisteid. Soolases valikus olid juustutrühvlid ja tuuletaskud suitsukana ja kikerherne hummusega, kreveti-kurgi korvikesed ja singiterriinid, grillitud suvikõrvitsarullid ja lõhetaskud, spinati- ja lõherullid ning kanapallid hummusega. Lisaks lõbusad tomatilepatriinud ja ahvatlevad sinihallitusjuustu volovanid (lehttaignakorvikesed).

Seekord õpiti valmistama ka hookus-pookus vahutoite, nagu vürtsikiluvaht seemnenäkileivaga, põdralihavaht leivaga, parmesanikorvid avokaadovahuga. Magusatest suupistetest valmisid hõrgud trühvlid kuivatatud puuviljadest, vaarikased makroonid, panna cotta ruudud vaarikatega ja kodused lumised Raffaello pallikesed, mis maitsesid peaaegu nagu kuulsad kommid.

Õpilaste jaoks oli kõige keerulisem vahukommide valmistamine, kuna selleks oli vaja munad vahustada tugevaks vahuks ja seejuures tuli tegutseda kiiresti, sest tahkudes muutus tooraine tõrksaks ja kõigele lisaks kleepus see veel käte külge kinni. Õppurid ütlesid, et see oli paras mässamine ja tunnistasid, et edaspidi nad vahukommide valmistamist naljalt ette ei võtaks, kuigi lõpptulemus oli maitsev seiklus.

Osalejad said toidu valmistamiseks väga palju häid nippe ja tööd lihtsustavaid nõuandeid. Koolitusel ei jäänud keegi kõrvaltvaatajaks, iga osaleja sai maitsvate suupistete valmistamisel ise kaasa lüüa ja lõpuks söödi kõik rõõmsalt ära. Õppijad katsetasid enda jaoks uusi tooraineid ja maitseid, et teada saada, kuidas valmiks mahlane ja hõrk suupiste. Koolis omandatud oskused prooviti ka kohe kodus iseseisvalt järele. Ühe osaleja sõnul sobisid tema valmistatud suupistete maitsed nii hästi kokku, et kodused ei saanud arugi, et toidus on kasutatud sinihallitusjuustu, mis muidu väga mokka mööda ei olegi.

Täiskasvanud õppijad olid elevust täis ja ootasid põnevusega iga uut koolituskorda, et teada saada, milliste retseptidega õpetaja Marika Kasvand neid sel korral üllatab. Töö köögis sujus linnulennul, õppijad kokkasid õhinaga ja uusi avastusi jagus kõigile.

Tule ka sina maitsemeeltele inspiratsiooni saama ja võta osa meie kokandusalastest täienduskoolitustest!

Uued koolitused juba sügisel!

Gärt ja Heleri täienduskoolitusest

Kolmel koolituspäeval valmistati väga palju erinevaid soolaseid ja magusaid suupisteid. Soolases valikus olid juustutrühvlid ja tuuletaskud suitsukana ja kikerherne hummusega, kreveti-kurgi korvikesed ja singiterriinid, grillitud suvikõrvitsarullid ja lõhetaskud, spinati- ja lõherullid ning kanapallid hummusega. Lisaks lõbusad tomatilepatriinud ja ahvatlevad sinihallitusjuustu volovanid (lehttaignakorvikesed).

Seekord õpiti valmistama ka hookus-pookus vahutoite, nagu vürtsikiluvaht seemnenäkileivaga, põdralihavaht leivaga, parmesanikorvid avokaadovahuga. Magusatest suupistetest valmisid hõrgud trühvlid kuivatatud puuviljadest, vaarikased makroonid, panna cotta ruudud vaarikatega ja kodused lumised Raffaello pallikesed, mis maitsesid peaaegu nagu kuulsad kommid.


Õpilaste jaoks oli kõige keerulisem vahukommide valmistamine, kuna selleks oli vaja munad vahustada tugevaks vahuks ja seejuures tuli tegutseda kiiresti, sest tahkudes muutus tooraine tõrksaks ja kõigele lisaks kleepus see veel käte külge kinni. Õppurid ütlesid, et see oli paras mässamine ja tunnistasid, et edaspidi nad vahukommide valmistamist naljalt ette ei võtaks, kuigi lõpptulemus oli maitsev seiklus.

Osalejad said toidu valmistamiseks väga palju häid nippe ja tööd lihtsustavaid nõuandeid. Koolitusel ei jäänud keegi kõrvaltvaatajaks, iga osaleja sai maitsvate suupistete valmistamisel ise kaasa lüüa ja lõpuks söödi kõik rõõmsalt ära. Õppijad katsetasid enda jaoks uusi tooraineid ja maitseid, et teada saada, kuidas valmiks mahlane ja hõrk suupiste. Koolis omandatud oskused prooviti ka kohe kodus iseseisvalt järele. Ühe osaleja sõnul sobisid tema valmistatud suupistete maitsed nii hästi kokku, et kodused ei saanud arugi, et toidus on kasutatud sinihallitusjuustu, mis muidu väga mokka mööda ei olegi.

Täiskasvanud õppijad olid elevust täis ja ootasid põnevusega iga uut koolituskorda, et teada saada, milliste retseptidega õpetaja Marika Kasvand neid sel korral üllatab. Töö köögis sujus linnulennul, õppijad kokkasid õhinaga ja uusi avastusi jagus kõigile.

Tule ka sina maitsemeeltele inspiratsiooni saama ja võta osa meie kokandusalastest täienduskoolitustest!

Uued koolitused juba sügisel!

Gärt ja Heleri täienduskoolitusest